Ga naar de inhoud

De beste straatfotografie documentaires en andere video’s

Op deze pagina vind je een aantal van de beste straatfotografie documentaires en andere video’s over straatfotografie. De meeste vind je op YouTube en Vimeo. Uren informatie en inspiratie voor de beginnende en gevorderde straatfotograaf. Oude meesters en aanstormend talent, en diverse interessante video’s van hedendaagse YouTubers. Heel veel kijkplezier, vergeet niet af en toe naar buiten te gaan en zelf te fotograferen!

Everybody Street – Cheryl Dunn

New York is natuurlijk het Mekka voor de straatfotograaf. Uit eigen ervaring weet ik dat je hier nooit klaar bent. Op elke hoek is iets te fotograferen! Cheryl Dunn neemt je mee langs flitsfotograaf Bruce Gilden en de fantastische Martha Cooper. Aanrader.

Finding Vivian Maier

Nog zo’n pareltje. Vivian Maier was het kindermeisje dat enorm veel foto’s maakte, maar ze nooit liet ontwikkelen. De video neemt je mee met de vinder van het archief dat haar wereldberoemd maakte. Zowel tragisch als fantastisch blijft deze koningin van de selfies generaties fotografen inspireren. Kijken dus!

Garry Winogrand

Garry Winogrand is de slimme straatfotograaf die ogenschijnlijk helemaal niks snapt van zijn camera. Schitterende beelden, een tijdsbeeld en dan met een eigenlijk heel grappige fotograaf. “Heeft ie nu een foto gemaakt?”. Ruim drie kwartier beelden van deze kunstenaar met relaxte muziek eronder. Erg inspirerend!

The Decisive Moment

18 minuten met de meester Henri Cartier Bresson. Mocht je geïnspireerd raken door de oprichter van Magnum Photos en een van de meest eigenwijze mannen in de straatfotografie, dan heb ik direct hieronder een tweede video over Cartier Bresson toegevoegd.

L’amour tout court

Nog eentje over Henri Cartier Bresson dan. In het Frans en in lage kwaliteit (want oud). Engels ondertiteld; prima te volgen. Hij staat hier.

Joel Meyerowitz – Street Photography

Tja, wat moet je over deze man nog zeggen? Zijn boek Bystander is een soort straatfotografiebijbel en als Joel Meyerowitz praat, word ik stil en wil ik luisteren. Dikke aanrader over een spraakmakende, elegante straatfotograaf. Geen fan van zijn stillevens, maar zijn straatfoto’s zijn onmiskenbaar waardevolle tijdsdocumenten.

Walkie Talkie met Melissa O’Shaughnessy

Door deze aflevering ben ik hooked op Paulie B.’s YouTube serie Walkie Talkie. Prijs voor de slechtste naam voor een dergelijke serie, maar Melissa’s energie maakt zo ontzettend veel goed. Kijken, en dan direct naar buiten om zelf te fotograferen. Erg inspirerende dame.

Bookmark ook deze even: Photoville, Joel Meyerowitz en Melissa O’Shaughnessy.

Jill Freedman bij Wrong Side of the Lens

Tijdens zijn verandert. AVG and all that. Het is voor mij als straatfotograaf een verademing om Jill Freedman haar verhaal te horen vertellen. “You sound like my f*ing mother.” Niet als je niet tegen fors taalgebruik kan. Even doorklikken naar YouTube (kan niet hier weergegeven worden door leeftijdsrestrictie).

Ik kwam bij deze beelden door de 3,5 uur durende totaalvideo van WSOTL. Voor mensen met veel vrije tijd. Zeker de moeite.

On the street: Tatsuo Suzuki

Geweldenaar uit Japan, bekend van zichzelf en Void Tokyo, geïnterviewd door de sympathieke Samual Lintaro Hopf voor zijn Samuel Streetlife YouTube kanaal. Ontspannen, direct, ongepolijst. Hier word ik toch wel heel erg vrolijk van.

Word on the Street – Octavian Carare en Jeremy de Salle

Er moet een Octavian Carare video in deze lijst en als ik dan toch mag kiezen, dan moet het een video met Jeremy de Salle zijn. De dynamiek tussen deze twee en de net iets afwijkende benadering van straatfotografie voegt iets extra’s toe aan de video’s. In andere video’s met de twee is de running gag dat Jeremy wil fotograferen en Octavian vooral zin heeft in wafels of andere snacks. Kijken:

Niels de Kemp: Is street photography dead?

Ik ging enkele jaren geleden voor het eerst met Niels de straat op en Niels wilde ook gelijk een video maken voor zijn YouTube kanaal. Voor het nageslacht, want tegenwoordig maken we met veel enthousiasme samen de podcast 30 Minuten Sluitertijd.

En tenslotte

Ik ben gek als ik er niet een eigen video bij zet, natuurlijk. Ik maakte met Pjotr een video voor de straatfotografie avond van Fotografie Community. Dit is hem:

Straatfotografie spotify playliststraatfotografie podcastsstraatfotografie documentaires en video’s