Ga naar de inhoud

Straatfotografie workshops in Utrecht

Utrecht nodigt uit. Het is een van de gemoedelijkste steden van de Randstad en weet de stadse allure te combineren met een ongedwongen sfeer. Je vindt hier oude gebouwen, de grachten en stadsparkjes die uitnodigen tot fotograferen op een andere manier. Gelegen in het midden van ons kikkerland is Utrecht vanuit de meeste steden goed te bereiken. Deelnemers komen dan ook vaak uit alle verschillende uithoeken van Nederland, met hun eigen verhalen en verbazingen!

Onderstaande workshops zijn voor beginners en mensen die al vaker een camera in de hand hebben gehad. Ik weet zeker dat ik je anders kan leren kijken!

Ik boek liever een 1-op-1 workshop

“Fantastische workshop in Utrecht! Al een beetje ervaring op dit vlak maar veel creatiever leren kijken door de verschillende leuke opdrachten, waardevolle tips van Michiel en ervaring wat hij deelde. Voor herhaling vatbaar!”

Susanne Wegen, deelnemer groepsworkshop Straatfotografie

Workshop Straatfotografie in Utrecht

Tussen de eeuwenoude grachten en de schaduwrijke steegjes, vind je de juiste mix van geschiedenis en hedendaagse levendigheid.

De Oudegracht is de levensader van de stad. Langs de kade statige herenhuizen, de perfecte achtergrond voor onze straatfoto’s. De geur van versgebakken brood uit de bakkerijen vermengt zich met het geluid van fietsbellen en voetstappen. Opletten voor de werkmannen, want op de Oudegracht wordt altijd iets verbouwd.

We rusten na een roerige wandeling even uit in de Domtuin, verscholen achter de bekende kathedraal. Hier worden trouwfoto’s gemaakt, en vind je schaduwrijke gangen. Ik kom er graag, en blijf vaak net iets te lang hangen. Er gebeurt altijd iets!

Utrecht draait om de kleine momenten. De student die haastig zijn fiets parkeert, de marktkoopman die zijn waren uitstalt, de lachende kinderen die over de kasseien rennen. Winkelend publiek met veel te veel kledingtassen, flanerende, deftige mensen.

In de workshop leer ik je jagen en vissen. We gaan kijken naar licht en schaduw en texturen en patronen. En als je zelf vragen hebt, behandelen we die natuurlijk ook!

Details van de workshop

 • Begeleide opdrachten aan de hand van opdrachtenkaarten die je mee naar huis mag nemen.
 • Ik deel natuurlijk al mijn ervaringen met je, en help je anders te leren kijken.
 • Je krijgt mijn boek “Straatfotobijbel” (Photofacts, ISBN 9789492325099) om na de workshop lekker verder te oefenen.
 • Gratis een maand lang toegang tot alle Photofacts cursussen bij het boek.
 • Deze straatfotografieworkshop vindt plaats in Utrecht, en duurt van 10.00 tot 13.00 uur (3 uur).
 • Ik neem je mee naar de beste plekken!
 • Korte evaluatie aan het eind van de workshop (natuurlijk inclusief koffie of thee).
 • Voor groepen tot 5 personen om persoonlijke aandacht te garanderen.
 • Niveau voor deze straatfotografieworkshop in Utrecht: Alle niveau’s.
 • Aangeraden camera: Alle camera’s, voorkeur voor een camera waarop het geluid uit kan.
 • Aangeraden lens: In principe de lens waar jij je prettig bij voelt, maar richtlijn is 28 tot 50mm fullframe.
 • Nabewerken doe je zelf thuis, naar eigen inzicht. Ik geef je graag per e-mail feedback op 5 foto’s.

Er is nog plaats voor jou in de volgende straatfotografieworkshops in Utrecht:

2024 Utrecht

 • Zondag 9 juni slechts een paar plekken beschikbaar
 • Zondag 13 oktober

Kosten voor deze workshop: 175 euro per persoon.
In verband met de release van mijn nieuwe boek THE OBSERVER wordt de prijs van een workshop dit najaar verhoogd. Boek hem nog snel voor de oude prijs!

 • Deze workshop kan in het Nederlands of in het Engels gegeven worden.
 • De groepsworkshop gaat door bij minimaal 2 deelnemers.
 • Alle prijzen op deze pagina inclusief BTW. Wil je een factuur voor je workshop, dan wordt BTW toegevoegd aan het bedrag van de workshop (administratieve kosten).

Over Michiel

Ik ben Michiel Heijmans, professioneel straatfotograaf. Voor Photofacts schreef ik het boek “Straatfotobijbel” (2023). Daarnaast schrijf ik maandelijkse columns voor Focus Magazine, hèt fotografieblad van Nederland.
Vanaf het moment dat ik me onderdompelde in de straatfotografie, was ik verslaafd. Ik ga het huis niet uit zonder camera, want straatfotografie kan overal!

Ervaringen van deelnemersJaartrajectLezingenFotowandelingen