Ga naar de inhoud

Straatfotobijbel

In 2023 kwam mijn boek “Straatfotobijbel” uit voor Photofacts Academy. Het is een samenvatting van mijn straatfotografie avonturen tot nu toe. Voor mij is het een markeerpunt in de tijd, een mijlpaal.

Het is geen leesboek, maar een naslagwerk. Alhoewel ik uiteraard mijn stinkende best heb gedaan om alles op te schrijven op een manier dat ik het zelf ook graag zou lezen! Het resultaat is een handzaam boek, met inzichten, opdrachten en uitdagingen. Met alles van juridische en technische informatie tot uitgebreide oefeningen waar je op straat mee aan de slag kunt!

Alle aspecten van straatfotografie

Ik heb me in deze Straatfotobijbel bewust niet gefocust op één aspect van de straatfotografie. In de afgelopen jaren heb ik veel andere straatfotografen gesproken en hebben we het uitgebreid gehad over alle aspecten van de straatfotografie.

Straatfotografie is niet iets wat je uit een boek leert, juist door die diversiteit. Om echt verder te komen, moet je meters maken. Letterlijk en figuurlijk. Langzaam uit je comfortzone kruipen. En juist bij al die aspecten, hoop ik dat het boek handvatten geeft.

  • Hoe reageer je op iemand die je vraagt of je zijn foto hebt gemaakt?
  • Welke camera’s en lenzen zijn fijn voor straatfotografie?
  • Wat moet je doen als de stad waar je bent veel te overweldigend is?
  • Hoe kun je een bepaalde foto het beste maken?

Reken dus vooral op praktische informatie, met mooie voorbeeldfoto’s! Ik hoop dat het je ook laat zien vooral te leren van andere straatfotografen, maar je niet te spiegelen aan je helden. Ga gewoon fotograferen. Met de informatie uit dit boek weet ik zeker dat je je eigen voorkeuren ontwikkelt.

Photofacts academy:
Workshop Straatfotografie

Bij het boek Straatfotobijbel hebben we ook een workshop opgenomen. In deze workshop (cursus) neem ik je mee door Nijmegen en laat ik je aan de hand van situaties in de praktijk zien hoe dat nu eigenlijk werkt, die straatfotografie.

Simpele oefeningen die je vandaag zelfs kunt gaan doen, bij goed en slecht weer. De cursus duurt ongeveer een uur en bestaat uit hapklare brokken. Korte, inzichtelijke video’s met voorbeeldfoto’s uit die sessie. Je ziet een onderwerp voorbijkomen in de video en we tonen ook direct de uiteindelijke foto.

Naast uitgebreid stil te staan bij de avonturen op straat, ga ik uiteraard ook nog even kort in op nabewerking. In de straatfotografie hoeft dat echt niet uitgebreid. Ik laat je zien wat ik met een foto zou doen!

Deze cursus is ook los te bestellen!

Henri Cartier-Bresson zei ooit: “Je eerste 10.000 foto’s zijn je slechtste foto’s”. Laten we die vooral samen gaan maken dan!

Anderen over de Straatfotobijbel

Fokko Mullerinstagram
Het beste aan straatfotografie is dat je gewoon door de deur naar buiten kunt lopen en nooit weet waar je mee thuis komt. Michiel heeft duidelijk zijn huiswerk gedaan. Dit boek staat vol met herkenbare, praktische en goede tips om jou als straatfotograaf op weg te helpen!

Jochem van Gelderinstagram
Fotograferen is veel meer dan je instellingen voor elkaar hebben. Fotograferen is vooral de kunst van het kijken en die kunst beheerst Michiel als geen ander. Hij ziet en schiet het ultieme moment op straat of waar dan ook. Na het lezen van zijn bijbel is de kans groot dat jij het ook gaat zien!

Owen Schumacherinstagram
Michiel deelt zijn vreugde en ontdekkingen in dit boek met iedereen die het maar weten wil. Heb je hier al aan gedacht? Probeer dat eens! Dit heeft mij geholpen! En alles mag en niks moet en weet dat er maar één regel is: er zijn geen regels.
Het gaat er om die vreugde ook te vinden. Er is geen goed of slecht, er is alleen het pure genieten van het vangen van dat ene moment. Daar kan dit boek mee helpen.

Bestel jouw exemplaar van de Straatbijbel NU via Fotobijbels.nl!