Ga naar de inhoud

Michiel Heijmans

Esther, Puck & Linde • Wijchen (NL) • Fujifilm • 35mm • Stedentrips • 1974

Straatfotografie zelf leren

Ik prijs me rijker dan ooit. Ik mag in mijn workshops straatfotografie mijn kennis doorgeven. Maar vooral ook anderen laten zien wat ik zie. Die stad waar je al jaren woont, maar dan anders. Ik mag dat doen in thuisstad Nijmegen, maar inmiddels ook in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen en Zürich. Ik geef workshops aan bedrijven – weer eens een ander bedrijfsuitje – en lezingen aan fotoclubs, maar ook in fotografiewinkels als CameraNu. Mijn eerste boek kwam uit in 2023. Mijn fotografiepodcast met vriend Niels de Kemp heet 30 Minuten Sluitertijd. En ik maak met veel plezier portretten en leg evenementen vast.

Mijn verhaal begon heel ergens anders

Creatief bezig zijn, daar is geen droog brood mee te verdienen. Fotografen en illustratoren, plus een hele nieuwe lichting jonge, goedkopere videografen proberen een deel van de koek mee te pakken. Dat is al tijden zo.

Toen ik van de middelbare school kwam, moest ik een richting kiezen voor mijn HBO opleiding. Kunstacademie leek me wel wat. Tot ik in een krantenartikel las dat de gemiddelde kunstenaar 60 gulden per maand verdient (1993). De rest werd, als je geluk had, aangevuld met subsidie of uitkering.

Ik ging Marketing studeren. En rolde daarna van de ene in de andere kantoorbaan. Dat ging best goed, ik begon voor mezelf, stapte in bij softwaremaker Yoast (van de WordPress plugin) en verkocht in 2020 mijn aandeel in dat bedrijf.

Ruim 20 jaar lang werkte ik met creatieve personen in verschillende rollen. Ik dacht alleen creatief, maar maakte niks. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat veel creatievelingen door focus, samenwerken en toch dat vieze woord commercieel denken meer kunnen dan ze nu doen.

Ruimte voor creativiteit

Sinds 2021 fotografeer ik letterlijk dagelijks. Ik lééf fotografie. En dan met een nadruk op straatfotografie, portretfotografie, eventfotografie en bedrijfsreportages. Alles komt voort uit mijn passie voor straatfotografie. Daar haal ik mijn inspiratie, mijn drijfveer om échte foto’s te maken. En dan vooral voor op je website. Zo kom je dan toch weer bij “online” uit.. De cirkel is rond.

Laat me vooral weten wat ik voor jou zou kunnen betekenen!

Neem eerst contact met mij op

Een trainer van De Baak zei eens tegen mij: als jij niets met mensen gaat doen, is dat zonde voor die mensen. Het mooiste compliment, en een die ik altijd in mijn achterzak heb gehouden.

Michiel Heijmans Fotografie

Niks mooiers dan samen op zoek gaan naar het perfecte plaatje. Jij hebt beeld nodig, ik fotografeer. Sinds december 2020 heb ik een deep dive genomen in de wereld van de fotografie. Iets waar mijn hart al jaren voor klopt – ik had er alleen nog nooit “echt” iets mee gedaan. Te druk in mijn ratrace. Creativiteit wegstoppen, want “dat levert niks op”. Onzin.

Je kunt wel onderweg blijven op die eindeloze roltrap die carrière heet. Ik moet fotograferen!

Dankjewel, Michiel. You’re a true artist!

Rachelle Verhage, op Instagram