Ga naar de inhoud

Michiel Heijmans

Creatief denker, fotograaf, tekenaar.

Creatief bezig zijn, daar is geen droog brood mee te verdienen. Fotografen en illustratoren, plus een hele nieuwe lichting videografen proberen een deel van de koek mee te pakken. Dat is al tijden zo.

Ik kwam van de middelbare school en moest een richting kiezen voor mijn HBO opleiding. Kunstacademie leek me wel wat. Tot ik in een krantenartikel las dat de gemiddelde kunstenaar 60 gulden per maand verdient (1993). De rest werd, als je geluk had, aangevuld met subsidie of uitkering.

Ik ging Marketing studeren. En rolde daarna van de ene in de andere kantoorbaan. Dat ging best goed, ik begon voor mezelf, stapte in bij softwaremaker Yoast (van de WordPress plugin) en verkocht in 2020 mijn aandeel in dat bedrijf.

In de afgelopen 20 jaar werkte ik met creatieve personen in verschillende rollen. Ik dacht alleen creatief, maar maakte niks. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat veel creatievelingen door focus, samenwerken en toch dat vieze woord commercieel denken meer kunnen dan ze nu doen.

Een trainer van De Baak zei eens tegen mij: als jij niets met mensen gaat doen, is dat zonde voor die mensen. Het mooiste compliment, en een die ik altijd in mijn achterzak heb gehouden.
HET IS TIJD.

Ruimte voor creativiteit

Misschien is dat het. Misschien heb ik nu pas de ruimte voor creativiteit. En dan iets verdergaand dan alleen een incidentele doodle op mijn andere instagram account.

Fotograferen.

En dan met een nadruk op behind-the-scenes (BTS) en documentaire-/reportagefotografie. Dat komt voort uit mijn passie voor straatfotografie. Maar uiteraard vind ik het ook helemaal niet erg om een goede set portretten voor je website of social media te maken. En zo kom je dan toch weer bij “online” uit.

Bekijk enkele van mijn fotografie projecten hier, of laat me weten wat ik voor jou zou kunnen betekenen!

Neem eerst contact met mij op

Straatfotografie zelf leren

Inmiddels prijs ik me rijker dan ooit. Ik mag in mijn workshops straatfotografie mijn kennis doorgeven. Maar vooral ook anderen laten zien wat ik zie. Die stad waar je al jaren woont, maar dan anders. Ik mag dat doen in thuisstad Nijmegen, maar inmiddels ook in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Antwerpen. Ik geef workshops aan bedrijven – weer eens een ander bedrijfsuitje – en lezingen aan fotoclubs, maar ook in fotografiewinkels als CameraNu. Mijn eerste boek kwam uit in 2023.

Michiel Heijmans Fotografie

Niks mooiers dan samen op zoek gaan naar het perfecte plaatje. Jij hebt beeld nodig, ik fotografeer. Sinds december 2020 heb ik een deep dive genomen in de wereld van de fotografie. Iets waar mijn hart al jaren voor klopt – ik had er alleen nog nooit “echt” iets mee gedaan. Te druk in mijn ratrace. Creativiteit wegstoppen, want “dat levert niks op”. Onzin.

Je kunt wel onderweg blijven op die eindeloze roltrap die carrière heet. Ik wil fotograferen!

Dankjewel, Michiel. You’re a true artist!

Rachelle Verhage, op Instagram