Ga naar de inhoud

Nijmegen

Naast dat Nijmegen voor mij de dichtsbijzijnde grote stad is, zijn er meer redenen waarom ik Nijmegen als de standplaats van mijn workshops heb gekozen. De stad is divers, met een rijke historie, goede koffie en nog veel meer. Op deze pagina vertel ik er graag meer over.

De architectuur van het oude centrum van Nijmegen

Het centrum van Nijmegen is een mix van oude en nieuwe architectuur. Het is rijk aan historische gebouwen zoals de Waag, het stadhuis en de Stevenskerk. Ook zijn er moderne gebouwen te vinden, zoals in de omgeving van het station en richting het gebouw van de Gelderlander, aan het water.

Het contrast tussen oud en nieuw creëert die unieke sfeer die de stad zijn charme geeft. Het compacte centrum is goed te voet te verkennen en biedt een fascinerende achtergrond voor jouw straatfotografie.

Een autovrij centrum

Het centrum van Nijmegen is sinds 1994 grotendeels autovrij. Dit maakt het een aangename plek om te voet te verkennen en te genieten van de historische gebouwen, gezellige pleinen en smalle straatjes.

Het autovrije gebied omvat de belangrijkste winkelstraten en het gebied rond de Grote Markt en de Waalkade. Het zorgt voor een veiligere en schonere omgeving voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De voetgangerszone biedt ook ruimte voor evenementen en festivals, waardoor het stadscentrum nog bruisender wordt.

De rijke geschiedenis van de Benedenstad van Nijmegen

De Benedenstad van Nijmegen is het oudste deel van de stad en ligt aan de zuidelijke oever van de Waal. Het is een gebied met een rijke geschiedenis en een charmante, schilderachtige sfeer. De smalle straatjes, steegjes en trapjes leiden je langs oude huizen en gezellige cafés.

In de Benedenstad vind je ook de historische Waagh, de oudste winkelstraat van Nijmegen en het bezongen Kronenburgerpark. Vanaf de Waalkade heb je een prachtig uitzicht op de rivier, toegang tot de Spiegelwaal en je vindt er natuurlijk de oude en moderne bruggen die de stad de rest van Gelderland verbinden. Het is ook de lokatie voor (een deel van ) de Vierdaagsefeesten en de Kaaij.

Bezoek de Marikenstraat

De Marikenstraat is een half overdekte winkelstraat in het centrum van Nijmegen, tussen de Grote Markt en het Centraal Station. De straat is vernoemd naar het Middeleeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen. In de Marikenstraat vind je een gevarieerd aanbod van winkels, waaronder boekhaandel Dekker vd Vegt en de Etos, alsmede kledingwinkels als Sissy Boy en NZA. De winkels zijn verdeeld over twee “lagen”, wat voor de fotograaf een keur aan mogelijkheden biedt. Ik kom hier graag bij goed weer, of juist om bij regen overdekt te kunnen fotograferen – alhoewel de straat dan natuurlijk een stuk rustiger is!

Mijn favoriete plek: De Snelbinder

De Snelbinder is een fiets- en voetgangersbrug over de Waal in Nijmegen. De brug verbindt de Nijmeegse wijken Nijmegen-West en Nijmegen-Noord. Hij is vernoemd naar de snelle treinverbinding tussen Nijmegen en Amsterdam die hier vroeger reed.

De Snelbinder is een belangrijke verbinding voor fietsers en wandelaars die de rivier willen oversteken en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. De brug heeft een opvallend ontwerp met een boog van 125 meter lang en is verlicht met duurzame led-verlichting. De Snelbinder draagt bij aan de duurzame mobiliteit van Nijmegen en is een belangrijk element van het fietsvriendelijke karakter van de stad.

Goede koffie

Na uren rondgezworven te hebben, plof ik graag neer voor een kop goede koffie. Mijn standplaats is De Blonde Pater. Bij de Blonde Pater kun je genieten van, naar mijn mening, de beste koffie vaan Nijmegen. De koffie wordt met zorg gezet en de barista’s zijn zeer ervaren. De sfeer in en om de Blonde Pater is gezellig en ontspannen, en ik neem graag mijn workshopdeelnemers mee om hier te genieten van een bakkie en een goed (voor- of na-)gesprek. Aanrader, ook als je gewoon een dagje naar Nijmegen bent!
Houtstraat 62, 6511 JP Nijmegen

Het is het topje van de ijsberg. Er zijn zoveel leuke dingen aan Nijmegen!