Ga naar de inhoud

Straatfotografie checklist

Fotografie kan enorm overweldigend zijn. Als ik naar een fotoshoot ga, sta ik de avond ervoor naar mijn camerakoffer te staren om te bepalen watik mee moet nemen. Wijde lens, telelens, statief? Welke flitser, hoeveel?

Bij straatfotografie is de lijst echt anders. Let op, straatfotografie is een sport. Op een gemiddeld dagje stap je zo een kilometer of 15 rond in jouw stad naar keuze. Misschien wel meer.

Checklist voor straatfotografie

Omdat je als (beginnende) straatfotograaf dezelfde uitdaging kunt hebben als ik voor een fotoshoot, heb ik een straatfotografie checklist opgesteld voor je. Natuurlijk is dit geen uitputtende lijst, maar het zijn de dingen die ik als essentials zie. Ook als je meedoet met een van mijn straatfotografie workshops, is dit een handige lijst!

1. Goede schoenen

Serieus, als jij met je telefoon wilt fotograferen dan kan ik daar nog inkomen. Maar de straat op met slechte schoenen, dat is echt een no-go. Kies wandelschoenen of fatsoenlijke sneakers, en pas je sokken aan aan je schoenen.

2. Extra batterijen

Er zijn meerdere redenen waarom je batterij tijdens een dagje straatfotografie sneller leegloopt. Een van de belangrijkste is dat je je camera vrijwel altijd aan hebt staan, om hem klaar te hebben voor dat onverwachte moment. Maar ook koud weer heeft een negatief effect op je batterij. Neem een reserve mee.

3. 28mm tot 50mm

De lenskeuze voor de dag is een lens met een 28 tot 50 millimeter brandpuntsafstand. Heb je een zoomlens, zorg dan dat het bijvoorbeeld een 24-70mm is. Maar probeer je te beperken tot 1 brandpuntsafstand, zodat je uiteindelijk zonder in je zoeker te kijken een goede inschatting kunt maken van je compositie.
Natuurlijk staat het je vrij om elke lens te gebruiken die je wil, maar voor de eenheid in mijn workshops vraag ik deelnemers een dergelijke lens mee te nemen.

4. Telefoon

Veel straatfotografie vindt zijn weg naar Instagram, daarvoor is de telefoon handig. Ook om even een extra interessante plek in een stad te vinden, gebruik ik Instagram. Ik verdwaal graag, en gebruik dan Google Maps om “thuis” te komen. Uit ervaring weet ik dat als je meedoet aan een straatfotografie workshop en de groep kwijtraakt, een telefoon erg handig is.

5. Visitekaartjes

Twee redenen waarom ik deze op mijn straatfotografie checklist heb gezet. De eerste is dat je bij een spontaan straatportret een kaartje kunt afgeven, zodat de geportreteerde contact met je kan opnemen voor de foto. De tweede is dat mócht je in een discussie komt over wat je aan het doen bent, je met je visitekaartje net even professioneler overkomt.

6. Lensdoekje

Iedereen wil die dingen altijd van me lenen, maar dit ding is onmisbaar. Vuil, water, vegen, je lens heeft wat te verduren tijdens een dag in die stoffige stad. Een lensdoekje is essentieel voor die scherpe foto. Je wil niet dat je camera gaat scherpstellen op de veeg op je lens. Van die handige kleine brillendoekjes van de opticien zijn ideaal, of een nano-/microfiber doekje natuurlijk (verkrijgbaar op de markt).

7. Diepvrieszak

Wacht, wat? Tja, we leven in een land met regelmatige regen. Meestal heb ik in de donkere maanden van het jaar een diepvrieszakje in mijn jaszak zitten. In dat zakje zit aan de onderkant een gat dat precies om mijn lens past. Op die manier kan ik lekker blijven fotograferen, ook als het regent!

Natuurlijk mag je dat zakje thuislaten als je camera waterdicht is!

8. Je favoriete podcast of muziek

Zeker als je alleen op pad gaat, kan de stad overweldigend zijn. Er gebeurt altijd wat, en elk geluid of gepraat leidt af van het grote doel: die ene mooie foto. Door een podcast op te zetten, of naar je favoriete muziek te luisteren, kun je volledig uitzoomen terwijl je midden tussen de actie staat. Er zijn veel podcasts over straatfotografie. Zoek op Spotify maar eens naar de naam van je favoriete straatfotograaf!

Zoals ik al zei: de lijst is niet uitputtend. En ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Maar in een notedop is dit wel mijn checklist voor straatfotografie. Tot snel, op straat!