In de vluchtige wereld waar we in leven, is ook het volledig lezen van een website niet meer van deze tijd. Bezoekers willen informatie snel en duidelijk. Reden te meer om te zorgen dat jouw website snel en duidelijk is!
In dit artikel vertel ik je hoe de meeste websites worden gelezen, en hoe je daarop in kunt spelen.
Scannen, dus duidelijke kopjes
Je leest de krant ook niet helemaal, ik niet tenminste. Vluchtig bladeren we door de krant, op zoek naar die krantenkop die ons aanspreekt. Die kopjes heb jij op je website ook!
Door het gebruik van de zogenaamde H2 en H3 kopjes, deel je jouw pagina in in hapklare brokken. De <H2> tag gebruik je voor de belangrijkste kopjes in je tekst, de <H3> alleen als die kopjes nog een onderverdeling behoeven.
Let op: ik raad nog steeds aan om slechts 1 H1 te gebruiken; voor de titel van de pagina (het allerbelangrijkste kopje).
Maak het aantrekkelijk om dóór te lezen
Dus niet alleen maar ellenlange teksten. Denk ook aan de afwisseling door relevante illustraties en professionele video’s te gebruiken.
Als een pagina alleen maar bestaat uit tekst, haak ik op een gegeven moment af, of ga nog globaler scannen. Dan mis ik misschien je boodschap. Ook citaten vallen altijd lekker op en breken lange stukken tekst.
“Een krant is een uitleenbibliotheek met hoge bloeddruk.”
— Arthur Baer
Daarom lezen zoveel mensen de Telegraaf alleen op vakantie.
Kauw de gewenste actie voor
Je bezoeker wil niet nadenken, die wil vinden. Plaats op jouw website het liefst het antwoord op zijn/haar vraag. En als dat antwoord gevonden is, wil hij/zij je het liefst direct een bericht sturen, je product kopen of zich inschrijven voor je nieuwsbrief, omdat je zulke nuttige dingen deelt.
Die bezoeker, die kun je op allerlei manieren sturen. Dat kan op één pagina, maar dat kan ook via andere pagina’s. Op elke pagina dien je te bepalen wat het belangrijkste doel (je zogenaamde “call to action”) is en de bezoeker daarna zo snel mogelijk naar dat doel sturen. Zo snel mogelijk, want soms zijn er wel 2.000 woorden tekst nodig voor iemand zover is.
Die gewenste actie kan op verschillende manieren de nadruk krijgen, lees bijvoorbeeld maar eens de klassieker Don’t make me think van Steve Krug (ik krijg niet betaald om die aan te raden, of wanneer je dat boek koopt). De meest bekende is de opvallende knop. Zet die op de juiste manier in, zodat je bezoeker er niet omheen kan scannen!
Conclusie: je bezoeker leest je website in eerste instantie niet
Hartstikke zuur natuurlijk. Al die moeite gedaan voor mooie teksten, misschien wel een tekstschrijver ingehuurd, en dan leest die bezoeker je teksten niet eens.
Natuurlijk klopt dat slechts deels. Ik zei aan het begin van het artikel ook dat de bezoeker je website niet meer volledig leest. Doordat een bezoeker je pagina scant, komt ie langs alle relevante informatie. En als een kopje hem/haar aanspreekt, dan wordt de tekst die daaronder staat gelezen.
Als je fijne afbeeldingen en video’s hebt, wordt de informatie rondom die afbeeldingen echt wel meegenomen. Wat in de video’s voorbij komt, sluit aan bij je tekst en is dus ook versterkend.
Langs alle informatie loopt de weg naar je call to action, het einddoel van een pagina.
Zorg dus toch maar dat je website vol staat met relevante informatie. Dan komt die bezoeker vanzelf wel!