Ga naar de inhoud

Wat is SEO?

    Allemaal leuk, dat SEO, maar wat is het nu eigenlijk?

    Laatst kreeg ik de vraag van iemand of ik eens wilde uitleggen wat dat SEO nu inhoudt. Iedereen heeft het erover en blijkbaar is het best belangrijk voor je website? Misschien wel, is meestal mijn antwoord.

    Vroeger had je geen SEO nodig

    Wat is SEO?
    Wat is SEO?

    SEO is een Engelse term die staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands noemen we dat zoekmachine optimalisatie. Vroeger had je dat helemaal niet nodig. Ken je Startpagina.nl nog? Dat was een website waarop een lijst stond met allemaal websites. En die website had weer websites die daarvan afgeleid waren, zoals zomer.startpagina.nl met alles over de zomer.

    Startpagina, en andere zogenaamde “directories” (lijsten met websites) als dmoz.org, zorgden ervoor dat je niet hoefde te zoeken. Ze gaven je per onderwerp de beste websites, en daar ging je dan op bezoek.

    Of dat ook echt de beste websites waren, daar dachten we niet genoeg over na.

    Maar wat is SEO nou?

    Ja, ja, opa vertelt. Maar wat is dat SEO dan? In Nederland had je Ilse.nl, wat een soort combinatie was tussen een directory (lijst met websites), een nieuwssite en een zoekmachine, of zo staat het me bij. Ik gebruikte meestal altavista.com. Het maakt niet heel veel uit, want toen Google kwam, liepen de bezoekersaantallen van de andere zoekmachines langzaam terug. Met het succes van Google werd googelen, als synoniem voor iets opzoeken op de website van Google, een woord.

    Microsoft heeft de zoekmachine Bing.com, China Baidu.com en Rusland Yandex.com, maar in Nederland praten we daar niet eens over als we het over SEO hebben. Hier gebruiken we Google.

    SEO is het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

    Maar dat is veel te kort door de bocht. Daar valt een keur aan technische optimalisatie onder, en gewoon stinkend goede teksten schrijven, maar Google is steeds beter in het kijken naar de gebruiker van je website. Google wordt menselijker.

    SEO, menselijk bekeken

    Als Google menselijker wordt, zul je om bovenaan te komen niet alleen de juiste informatie moeten geven, maar ook die informatie op de juiste manier moeten ontsluiten. Je kunt hierbij denken aan:

    • De juiste homepage, die de bezoeker welkom heet en over je website begeleid;
    • de juiste menustructuur, zodat de bezoeker snel kan doorklikken naar de gewenste pagina;
    • goede interne links op je website, zodat de bezoeker snel gerelateerde informatie kan vinden, en het voor Google duidelijk wordt welke pagina dient te ranken voor welk zoekwoord (dat kun je inderdaad “aangeven” door de juiste links te plaatsen).
    • Afbeeldingen en video die ter illustratie worden aangeboden bij je teksten, zodat de bezoeker met plezier al je informatie tot zich neemt;
    • een goede titel en tussenkopjes, zodat de bezoeker je teksten kan scannen en toch weet waar het over gaat.

    Top van de ijsberg. Natuurlijk. Voor een optimale SEO, zul je je website moeten gaan bekijken als… een bezoeker. 

    Inmiddels is het duidelijk dat Google dat vooropstelt. Prima dat je teksten optimaliseert, maar als je dat te ver doorvoert, dan wordt je tekst onleesbaar. En dat vindt ook Google helemaal niks.

    SEO is alles en SEO is logisch

    SEO is alles wat er op je website gebeurd. SEO is user experience, of gebruiksgemak, en SEO is conversion rate optimization, of conversie optimalisatie. Door SEO op de juiste manier in te zetten krijg je een fijnere website, die beter scoort en beter verkoopt.

    Doordat jij je website al zo vaak hebt gezien, ga je dingen missen die volkomen logisch zijn.

    Dat kan bijvoorbeeld dat menu met 200 links zijn. Jij vindt het handig dat die er staan, je bezoeker had liever een zoekoptie gehad. Jij vindt die grote afbeeldingen schitterend, je bezoeker moet een fractie langer wachten op informatie, door een langere laadtijd of doordat hij/zij eerst moet scrollen. Jij wil graag die chatfunctie, je bezoeker wil eerst even rondkijken.

    Heel logisch. En best snel op te lossen, in de meeste gevallen.

    SEO is gebruikers optimalisatie

    Zoekmachine optimalisatie is gebruikers optimalisatie. En dan nog wat technische dingen zoals je informatie zo makkelijk mogelijk aanbieden aan Google (schema.org), je uitnodiging voor de bezoeker in Google op orde hebben (meta description), en heel duidelijk maken waar je pagina over gaat (title). En zo nog wel meer.

    Maar als je mij vraagt wat je nu, vandaag kunt doen om de kracht van SEO te ervaren, dan is mijn antwoord simpel. Je moet even aan je partner vragen of die door je website heen kan klikken. En alles op te noemen wat hij/zij niet logisch vindt. Als je die dingen aan laat of gaat passen, ben je keihard met SEO bezig.

    Mocht je behoefte hebben om te sparren, neem dan vooral contact met me op!