Ga naar de inhoud

Checklist Portretfotografie

Als portretfotograaf heb ik een voorliefde voor het gebruik van een 85mm prime lens. Deze lens biedt de perfecte balans tussen scherpte en een mooi bokeh-effect, wat resulteert in portretten die zowel gedetailleerd als artistiek zijn. Mijn camera van keuze is een Sony, vanwege de superieure beeldkwaliteit, betrouwbare autofocus en het gebruiksgemak. Daarnaast maak ik gebruik van Profoto-lichtapparatuur, bekend om hun consistentie en veelzijdigheid, om de beste lichtomstandigheden te creëren, zowel binnen als buiten.

Zoals je ziet, kom ik voorbereid naar de fotoshoot. Nu jij nog!

Waar moet je aan denken als je een portretfoto wil laten maken?

Zo’n portretshoot kan een spannende ervaring zijn, vooral als je niet precies weet wat je kunt verwachten. Hier is een checklist om je te helpen je optimaal voor te bereiden op een portretfotoshoot.

  1. Kledingkeuze: Neem verschillende outfits mee om te kunnen variëren tijdens de shoot. Zorg ervoor dat de kleding schoon en gestreken is. Kies outfits die je persoonlijkheid weerspiegelen en waarin je je comfortabel voelt. Vermijd overdreven drukke patronen, logo’s of teksten, omdat deze afleiden van je gezicht. Kies in plaats daarvan voor effen kleuren of subtiele patronen. Breng ook verschillende opties mee voor schoenen en accessoires.
  2. Haar en make-up: Je haar moet er op zijn best uitzien voor de fotoshoot. Als je een kapsel hebt dat snel in de war raakt, overweeg dan om wat haarproducten mee te nemen voor snelle aanpassingen. Als je van plan bent je haar te kleuren, doe dit dan minstens een week voor de shoot, zodat de kleur kan bezinken. Wat betreft make-up, houd het natuurlijk en vermijd glanzende producten die ongewenste reflecties kunnen veroorzaken. Je kunt altijd extra make-up meenemen om bij te werken tijdens de shoot.
  3. Uitstraling: Een goede uitstraling is de sleutel tot een succesvolle fotoshoot. Om dit te bereiken, moet je je ontspannen en comfortabel voelen. Probeer de nacht voor de shoot goed te slapen en eet een gezonde maaltijd voordat je vertrekt. Vermijd alcohol en zware maaltijden de dag voor de shoot, omdat deze je gezicht kunnen opzwellen.
  4. Oefen je poses: Het is een goed idee om vooraf wat poses te oefenen. Kijk in de spiegel en probeer verschillende gezichtsuitdrukkingen en houdingen. Probeer natuurlijk te zijn en vermijd geforceerde glimlachen of poses. Je kunt ook foto’s bekijken van modellen of beroemdheden wiens stijl je bewondert om inspiratie op te doen. Een eindeloze bron van inspiratie is Pinterest. Maak bijvoorbeeld je eigen “bord” aan met poses die je mooi vindt, dan klijken we samen hoe we dat gaan doen.
  5. Communicatie met de fotograaf: Natuurlijk zal ik je zo goed mogelijk begeleiden en suggesties doen, maar het is belangrijk om je eigen ideeën en verwachtingen te communiceren. Als je specifieke shots in gedachten hebt, laat het hen dan van tevoren weten.
  6. Accessoires en rekwisieten: Accessoires kunnen een leuke manier zijn om je persoonlijkheid uit te drukken en variatie toe te voegen aan je foto’s. Denk aan sieraden, hoeden, sjaals, of zelfs je favoriete boek of muziekinstrument. Houd er echter rekening mee dat de accessoires niet te afleidend mogen zijn en het hoofddoel van de shoot – jouw portret – niet mogen overschaduwen.
  7. Tijdmanagement: Zorg ervoor dat je ruim op tijd bent voor je fotoshoot. Het is belangrijk om niet gehaast of gestrest te zijn, omdat dit kan doorschijnen in je foto’s. Als je voorafgaand aan de shoot tijd nodig hebt om je klaar te maken of om te kleden, houd hier dan rekening mee bij het plannen van je dag.

Met deze checklist voor portretfotografie ben je goed voorbereid op je portretfotoshoot. Onthoud dat het belangrijkste doel is om plezier te hebben en jezelf te zijn. Het is jouw moment om te schitteren!