Ga naar de inhoud

Straatfotografie

Straatfotografie is een vorm van fotografie waarbij het alledaagse leven wordt vastgelegd. Vaak ongeposeerd, soms rauw. Er gebeurt wat in de foto, er wordt een verhaal verteld, dat je zelf verder mag inkleuren.

Het is uitermate geschikt om jouw stad of dorp op beeld vast te leggen. Kijk maar (of lees verder):

Échte foto’s, spontaan en ongeposeerd

Eindhoven, Centrum

De kracht van straatfotografie zit hem in de spontaniteit. Niets is vooropgezet, het leven trekt voorbij en wordt vastgelegd zoals het is. Zonder gemaakte plaatjes laten de foto’s zien hoe het nu gaat in jouw stad, buurt, park of wandelgebied.

Jouw stad wordt op een andere manier bekeken door mij, daarna door jou en dan door alle anderen. Niet alweer die kerk, of het gemeentehuis, want die foto’s heb je al. Nee, wat gebeurt er nu in of om dat gemeentehuis? Hoe brengen we de stad tot leven in foto’s?

Dat begint ‘s morgens heel vroeg. Voor het licht wordt, gaan de eerste forensen op pad, de stad ontwaakt. Een winkel of afhaalpunt gaat open, een stoep wordt sneeuwvrij gemaakt of terrassen worden opgebouwd. Winter, lente, zomer, herfst. De stad komt tot leven en haar inwoners gaan aan het werk.

Voorbeelden van Straatfotografie

Ik loop wekelijks door een stad om beelden te schieten van de stad en haar inwoners. Voor voorbeelden van straatfotografie, klik hieronder op de naam van de stad.

Straatfotografie in Nederland en Belgie

In Nijmegen organiseer ik fotowandelingen die zich richten op straatfotografie. Keertje meelopen? Kijk op fotowolk.nl! In Nijmegen en Den Bosch geef ik ook straatfotografie workshops.

Meer van mijn straatfotografie vind je uiteraard op mijn instagram account @michielheijmans.

Foto’s voor Instagram

Ik zie je denken. Dat zouden mooie foto’s zijn voor Instagram, of onze Facebookpagina! Natuurlijk is dat zo! Per seizoen kun je met twee foto’s per week natuurlijk een schitterende aanvulling maken op je al bestaande social media materiaal. Maar je kunt ook denken aan storytelling op je Instagram stories. De bakker staat op, bakt brood, vult de schappen, helpt zijn of haar eerste klant.

Instagram Stories
Nijmegen, Centrum

Zeker vanuit het centrummanagement van jouw stad of dorp zijn dergelijke bedrijfsprofielen op social media natuurlijk een fantastische manier om je ondernemers onder de aandacht te brengen. Uiteraard maak je daarna van de shoot een set kaarten, die je op je website verkoopt,. Of je maakt van meerdere reeksen een stadskwartetspel. De mogelijkheden van mooi beeldmateriaal zijn eindeloos.

Overal waar stad staat, kun je natuurlijk ook bedrijf lezen. Niet de uitgekauwde portretten, maar mensen op de werkvloer. Geen productiewerk, maar aandachtig observeren en op het juiste moment de foto maken. Geen gemaakte glimlach, maar een serieus, vriendelijk gezicht van iemand aan de lopende band, in vergadering of in het veld.

Dat lijkt me wel wat! Neem contact met me op.