Ga naar de inhoud

5 musthaves voor je website

    5 musthaves voor je website

    In de afgelopen weken heb ik vaak gehoord dat iemand een website nodig had. Als ik dan doorvroeg, vonden mijn gesprekspartners het lastig uitleggen waarom ze een website nodig hadden. Door het definiëren van vijf musthaves voor je website, Heb ik een checklist gemaakt van dingen die je moet kunnen invullen als je vindt dat je een website nodig hebt.

    1. Een duidelijk product

    Als je een website wilt opzetten, dan doe je dat met een verwachting:

    • Je wilt dat mensen contact met je opnemen.
    • Je wilt dat mensen een product kopen in je webshop.
    • Of je wilt dat mensen een dienst of service afnemen.

    Een website opzetten, alleen maar om een website op te zetten,  is natuurlijk volkomen overbodig. Alleen om contact te bewerkstelligen, heeft heel professioneel Nederland een Linkedin account aangemaakt!

    Jouw product of dienst moet je in principe in twee regels kunnen omschrijven. “Ik help je verder met je website op het gebied van gevonden worden in Google en meer verkopen of aanvragen.”. Verlies jezelf niet in het opschrijven van al je producteigenschappen, gebruik niet te veel taal die alleen in jouw branche wordt gebruikt. Probeer op te schrijven waarom jouw product het probleem van de klant oplost.

    Natuurlijk staat dat uitgebreid en in duidelijke taal omschreven op je homepage.

    2. Stel de secties van je website vast.

    Probeer, voordat je je website gaat maken, of laat maken, duidelijk voor jezelf op te schrijven wat je op je website willen vermelden. Denk aan:

    • Een sectie waarin je jezelf voorstelt, 
    • duidelijke productpagina’s, 
    • misschien zelfs een shop,
    • wat achtergrond of geschiedenis, 
    • een contactpagina. 

    Maar misschien heb je ook al nagedacht over een blog?

    Door van tevoren deze secties op te schrijven, maak je de kapstok waaraan je je website kunt ophangen. Op deze manier kan je ontwerper ook vaststellen, hoeveel verschillende pagina’s je gaat aanbieden. Denk daarbij niet dat elke sectie een ander ontwerp nodig heeft, vaak wijzigt alleen het gedeelte waar je tekst in staat.

    3. Een zogenaamd content management systeem.

    Als je eenmaal een website hebt, wil je die natuurlijk zonder tussenkomst van je sitebouwer kunnen aanpassen. Dan heb ik het niet over het onderwerp wijzigen, dat moet je lekker bij je sitebouwer laten. Maar uiteraard wel over de teksten, afbeeldingen, of bijvoorbeeld je adres.

    Dat soort dingen aanpassen, kan in een content management systeem. Daar klik je de pagina aan die je wilt wijzigen, en in een soort Word-document kun je je teksten en afbeeldingen toevoegen. 

    Uiteraard ben ik groot fan van WordPress, maar zoals WordPress zijn er meerdere. Kies het management systeem wat bij je past.

    Andere voorbeelden van content management systeem zijn:

    • TYPO3 (voor grotere websites met heel veel pagina’s)
    • Shopify (een makkelijke shop-oplossing)
    • Wix (simpel zelf je website maken, voor simpelere sites)

    Overigens is ook je LinkedIn profiel prima te gebruiken als je ZZP-er bent en bijvoorbeeld alleen diensten aanbiedt. Maar vergis je niet: ook bij LinkedIn moet je zorgen voor dynamische content. Hou je profiel up-to-date en zorg dat je alle mogelijke secties invult. Hulp nodig met Linkedin? Kijk even bij Blickfång en doe Arjan de groeten van me.

    4. Een huisstijl.

    Niet gelijk in paniek raken! Grote bedrijven hebben vaak hele huisstijl boeken, dat heb jij wellicht helemaal niet nodig. Maar omdat je wil dat jouw website uitstraalt wat je bedrijf uitstraalt, moet je wel even nadenken over de opzet en het kleurgebruik van je website.

    Een website kan bijna sereen zijn, en een website kan schreeuwen. Een website kan er ambachtelijke uit zien, of een website is heel gelikt. Voor alles is wat te zeggen. Het gaat er meer om wat je uit wilt stralen. 

    Denk bijvoorbeeld eens aan Victorinox, het Zwitserse zakmes. Dat is degelijk, altijd bij de hand, praktisch, en staat voor kwaliteit. Dat straalt de website ook uit. Denk nu eens aan bijvoorbeeld een winkel als de Wibra, die wil er niet te duur uit zien. Ook de huisstijl, zoals die verwerkt is in de website, is makkelijk toegankelijk en straalt ook wat “goedkopers” uit. Past helemaal!

    5. Gebruiksgemak.

    Ik kan dit niet vaak genoeg zeggen. Een website moet vooral makkelijk te gebruiken zijn. Op het moment dat je klant, of je potentiële klant, volledig verdwaald op je website, en je bent niet YouTube, gaat er wellicht iets niet goed. Dit begint in de ontwerpfase van je site.

    Onder de streep wil je dat de klant op jouw website komt, vindt wat hij/zij moet vinden, dat kopen of die actie doen (contact opnemen, bijvoorbeeld), en weer wegwezen. Je wil hem of haar zo snel mogelijk en zo goed mogelijk helpen.

    Let op: beroepsdeformatie is hier je vijand. Misschien vind jij alles wat op je website staat volkomen logisch, en kun jij binnen een seconde vinden wat je moet hebben, maar vraag je echt even af of dat voor iemand die je website niet kent óók zo is. Mocht je daar iets over willen sparren, dan weet je me te vinden.

    Conclusie

    Dit artikel heet “5 musthaves vóór je website”. De nadruk ligt op voor. Als je deze zaken eerst op orde hebt, dan kun je gerust het gesprek aangaan met je sitebouwer.

    En nogmaals, heb je daar hulp bij nodig, app of mail even!