Ga naar de inhoud

Belangrijkste gebeurtenissen in de straatfotografie

Er zijn een aantal defining moments geweest in de geschiedenis van de straatfotografie. De lijst hieronder is zeker niet allesomvattend, maar geeft je een leuk overzicht. Sommige dingen zijn logisch, maar sommigen zullen je hopelijk aan het denken zetten.

Uitvinding van de draagbare camera

De uitvinding van de draagbare camera in de late 19e eeuw, zoals de Leica-camera in 1925, maakte het voor fotografen gemakkelijker om op straat te fotograferen en spontane momenten vast te leggen.

De opkomst van de New York School of Photography

De fotografen van de New York School of Photography, waaronder Robert Frank en Diane Arbus, maakten in de jaren vijftig en zestig baanbrekende straatfoto’s die de manier waarop mensen naar de wereld keken, veranderden.

De Magnum Photos Agency

Opgericht in 1947, speelde de Magnum Photos Agency een cruciale rol in de ontwikkeling van de straatfotografie. Magnum-fotografen, zoals Henri Cartier-Bresson en Garry Winogrand, werden bekend om hun baanbrekende werk op straat.

De uitvinding van de kleurenfilm

De uitvinding van de kleurenfilm in de jaren dertig maakte het mogelijk om straatscènes in kleur vast te leggen, waardoor fotografen nieuwe manieren konden ontdekken om hun verhalen te vertellen.

Street Photography als politiek statement

In de jaren zestig en zeventig gebruikten fotografen zoals Danny Lyon en Bruce Davidson hun camera’s als politiek statement en documenteerden ze de maatschappelijke onrust en veranderingen in de Verenigde Staten.

Digitalisering van fotografie

De digitale revolutie van de jaren negentig en tweeduizend heeft de straatfotografie naar nieuwe hoogten gebracht, waarbij fotografen niet langer afhankelijk waren van film en zich konden concentreren op het vastleggen van het moment.

De opkomst van Instagram

Met de opkomst van Instagram en andere sociale media is het voor fotografen gemakkelijker geworden om hun werk te delen met een groter publiek en om nieuwe inspiratie te vinden van anderen in de straatfotografiegemeenschap.

Bekijk mijn foto’s op Instagram!