Ga naar de inhoud

Voorbereiding op de workshop in Zürich

Hoi! Binnenkort gaan we samen op pad, tijdens onze workshop Straatfotografie in Zürich! Ontzettend leuk dat je meegaat!

Natuurlijk begeleid ik je tijdens de workshop, maar het is goed om je een klein beetje voor te bereiden.

Zürich, stad aan het meer

Zürich is een schitterende mix van culturele rijkdom en natuurlijke schoonheid. Het biedt historische bezienswaardigheden zoals de Grossmünster en Fraumünster kerken, naast moderne attracties zoals het Kunsthaus en het Zwitsers Nationaal Museum. De stad is schoon, efficiënt en veilig, met een hoge levenskwaliteit. Het Meer van Zürich en de nabijgelegen Uetliberg bieden adembenemende uitzichten en ontspanning in de natuur. Met zijn levendige culinaire scene, luxe winkels en bruisende nachtleven, is er voor elk wat wils. Zürich is ook de poort naar de Alpen, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is voor zowel stedelijke als avontuurlijke reizigers. En daar gaan wij fotograferen!

Reizen naar Zürich

Als Nederlander die naar Zürich reist, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

  1. Reisdocumenten: Zorg voor een geldig paspoort of identiteitskaart.
  2. Valuta: Zwitserland gebruikt de Zwitserse frank (CHF), dus wissel wat geld of gebruik betaalkaarten die daar geaccepteerd worden. De Zwitserse frank staat momenteel een fractie hoger dan de euro.
  3. Stekkers: Zwitserland heeft andere stopcontacten, dus neem een adapter mee. In Zwitserland maken ze namelijk gebruik van het type J. In dit stopcontact gaat een platte stekker met drie pinnen.
  4. Weer: Controleer het weerbericht; het kan variëren, dus pak kleding voor alle omstandigheden.
  5. Gezondheidszorg: Zorg voor een reisverzekering, aangezien Zwitserland geen deel uitmaakt van de EU en de EHIC niet geldig is.
  6. Mobiele data: Controleer je mobiele abonnement voor roamingkosten.

Soorten straatfotografie

Er zijn namelijk meerdere soorten straatfotografie. Natuurlijk kies je vooral de soort die bij je past, maar in de workshop kunnen bijvoorbeeld voorbijkomen:

  • Fotografie met een focus op architectuur en compositie, inclusief menselijke maat
  • Fotografie in kleur of zwart wit, en hoe daarmee om te gaan
  • Fotografie met een focus op mensen, van dichtbij of veraf
  • Fotografie die wat dichter bij fine art ligt, niet persé met een focus op mensen

Straatfotografie is vaak een combinatie van bovenstaande opties. Tijdens de workshop ga ik je vooral op een andere manier leren kijken. De bovenstaande soorten komen vanzelf voort uit anders kijken!

Straatfotografie, korte video

Ter voorbereiding op de workshop vraag ik je graag onderstaande video te bekijken. Het is een online introductie die ik heb opgenomen met Pjotr van Fotografie Community (een online fotoclub). 22 minuten maar, en dan ken je alvast wat basisbegrippen en heb je een beetje een idee van wat je te wachten staat!

Natuurlijk kan het zijn dat je na het kijken van de video nog vragen hebt. Bewaar die vooral voor de dag zelf; ik beantwoord ze graag!

Voorbereiding op de dag zelf

Op de dag zelf mag je vooral loslaten. Loslaten wat je hebt geleerd, loslaten wat van andere fotografen zou moeten, loslaten van de drang om vandaag de allerbeste foto te moeten maken. We gaan de basis leggen voor je toekomstige foto’s.

Om met zo min mogelijk afleiding de straat op te kunnen, raad ik je aan:

  • Neem de camera mee waar je mee kunt lezen en schrijven. De workshop is nadrukkelijk geen “hoe werkt mijn camera”-workshop. Daar is YouTube voor. Ik ga ervan uit dat je weet hoe ISO, diagragma en sluitertijd werken en hoe je diafragmavoorkeur en sluitertijdvoorkeur instelt.
  • Doe goede wandelschoenen aan. Tijdens de workshop zullen we door het fotograferen geen gigantische afstanden afleggen, maar we gaan wandelen, dus trek schoenen aan waar je makkelijk op loopt. Sneakers zijn ook prima.
  • Beperk je tot één brandpuntsafstand. 50mm is heerlijk veilig, 28mm is ruim en meer geschikt voor dichtbij. Ikzelf varieer tussen 28mm en 35mm. Vanaf 85mm is minder geschikt voor mijn type straatfotografie. Heb je alleen een zoomlens, kies dan een brandpuntsafstand en probeer niet te zoomen.
  • Neem volle batterijen en een lege SD kaart mee. Je zult niet de eerste zijn die tijdens de workshop geen batterij meer heeft. Zonde! Zorg voor een volle batterij en neem eventueel een extra batterij mee. En maak je SD kaart leeg voor je naar de workshop vertrekt. We gaan veel foto’s maken!
  • Breng water en/of een kleine snack. Mocht je onderweg dorst of honger krijgen, dan is het prettig iets bij te hebben. We gaan tijdens de workshop niet uitgebreid op het terras zitten. Vlak voor of na de workshop is dit natuurlijk wel een optie.
  • Maak een lijstje met vragen. Zijn er specifieke dingen waarbij je denkt dat ik je verder kan helpen, schrijf ze op of maak een notitie in je telefoon. Je mag me altijd appen of mailen na de workshop, maar maak dat lijstje, dan weet je zeker dat je al je vragen hebt gesteld tijdens de workshop!
  • Je krijgt mijn boek Straatfotobijbel, natuurlijk. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen. Zorg voor een tas waar die inpast. Het boek is 16,5 bij 22,5 cm, iets kleiner dan een A4-tje. En een goede centimeter dik!
    Mocht je de straatfotobijbel al hebben, dan mag je ook een andere fotobijbel uitzoeken. Dat kan hier. Laat het me dan even weten. Ik neem hem mee, of stuur hem naar je op (afhankelijk van mijn voorraad)!

Mijn telefoonnummer is 06-26326316. Mocht je van te voren vragen hebben, of tijdens de workshop de weg of de groep kwijtraken, app me. Tijdens de workshop vooral bellen!

Verzamelen

Graag zie ik je op de dag van de workshop om 10 uur bij de grote klok / meeting point op treinstation Zürich.

Lunch

Kleine dienstmededeling: In overleg met de groep kunnen we tussendoor een kop koffie of thee pakken, maar we gaan sowieso lunchen; zes uur op straat zonder lunch is niet verstandig. Deze lunch is rond 13 uur en is voor eigen kosten. Locatie nader te bepalen!

Heel graag tot dan. We gaan er een mooie dag van maken!